Η δύναμη να λέμε όχι

25 Nov

Η δύναμη να λέμε όχι

By 

 

Πόσες φορές στη ζωή μας αναγκαστήκαμε και πιεστήκαμε να κάνουμε κάτι που δεν επιθυμούσαμε απλά και μόνο επείδη δεν είχαμε τη δύναμη και το θάρρος να πούμε στον άλλον όχι για να μη τον στεναχωρήσουμε? Τον εαυτό μας όμως τον υπολογίσαμε? Πόσο τον ικανοποιήσαμε ή αντίθετα πόσο δυστυχισμένοι γίναμε με αυτό το ‘’όχι’’ που αρνηθήκαμε ή φοβηθήκαμε να πούμε? Το ‘’όχι’’ θα λέγαμε ότι έχει μία μαγική ιδιότητα που σίγουρα αν καταφέρουμε να το πούμε όταν πραγματικά θέλουμε, θα επιφέρει θαυμαστά αποτελέσματα στη ζωή μας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να λέμε ‘’όχι’’? Συνήθως δυσκολεύομαστε να λέμε όχι σε ανθρώπους που θεωρούμε ανώτερους από εμάς ή που φοβόμαστε μη τους χάσουμε από τη ζωή μας. Δυσκολία να αρνηθούμε κάτι που μας ζητάει ο προϊστάμενός μας, ο σύντροφός μας, οι φίλοι μας, οι γονείς μας. Με τον συνεχή φόβο πως θα διαταραχθούν οι διαπροσωπικές μας σχέσεις και πως θα χάσουμε την αποδοχή των άλλων, αποφεύγουμε να λέμε όχι βάζοντας τοίχο στα δικά μας θέλω. Πως μπορούμε να λέμε πιο συχνά όχι, αυτή τη μικρή, αλλά τόσο σημαντική λέξη για τη ζωή μας?

Λέγοντας ‘’οχι’’ δημιουργούμε ή τονίζουμε την ήδη δυναμική προσωπικότητά μας. Έχουμε δίπλα μας άτομα που μας αποδέχονται γι’αυτό που είμαστε πραγματικά. Με το να φοβόμαστε να κάνουμε αυτό που θέλουμε και να πούμε όχι σε πράγματα που δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε, δεν κερδίζουμε ανθρώπους κοντά μας, και αν κερδίζουμε σίγουρα δεν μας εκτιμάνε για τον πραγματικό μας εαυτό. Λέγοντας όχι θέτουμε αυτομάτως όρια, τα οποία δεν προσβάλλουν κανένα, αλλά παράλληλα απαγορεύουν και από τους άλλους να τα καταπατάνε. Το σίγουρο είναι ότι είτε πεις ναι είτε πεις όχι, οι άνθρωποι πάντα θα βρίσκουν κάτι να σχολιάσουν. Δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί από όλους. Το να μη λέμε όμως όχι δεν μας κάνει τέλειους. Ας μην αποζητάμε τη τελειομανία στη ζωή μας.

Για να μάθουμε να λέμε αυτό το πολυπόθητο ‘’όχι’’ με αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει να μη συνοδεύεται από δικαιολογίες. Να συνοδεύεται πάντα από τον αληθινό λόγο για τον οποίο αρνιούμαστε να κάνουμε ή να δεχτούμε κάτι. Έτσι, θα συνάπτουμε πιό ειλικρινείς, αληθινές και ανθεκτικές σχέσεις στον χρόνο.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του αγαπημένου Μαχάτμα Γκάντι: ‘’Ένα όχι που βγήκε από μία βαθιά πεποίθηση είναι πολύ καλύτερο και πολύ μεγαλειώδες από ένα ναί που ειπώθηκε για να ευχαριστήσειή χειρότερα για να αποφύγεις φασαρίες.’’ Πάψε να νιώθεις ενοχές όταν λες όχι! Όποιος σε αγαπάει και σε σέβεται πραγματικά, θα το αποδεχτεί με μεγάλη κατανόηση. Δεν χρειάζεται να αρνείσαι κάτι με άσχημο τρόπο. Με ευγένεια και απόλυτη ειλικρίνεια κερδίζονται οι σχέσεις και οι άνθρωποι.

Δώσε προτεραιότητα στον εαυτό σου και στα θέλω σου. Όταν αυτός είναι ικανοποιημένος, ήρεμος και ευτυχισμένος τότε θα είναι και όλοι οι άλλοι που βρίσκονται κοντά σου! !

Read 497 times
Μοσχούλα Μπέστα Master NLP Life Coach

Μια γυναίκα που περνάει από την καθημερινότητα σε μία περιπέτεια. Πώς καταλήγει να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Βγαίνοντας νικήτρια από την μάχη με τον καρκίνο στα 34 και με την επιστροφή μου στα θρανία στα 38, η ιστορία μου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας. Είναι αυτή η θέληση για εξέλιξη που με διαφοροποιεί.

Website: mybestlife.gr

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του My Best Life.