Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις για το Life Coaching

Οι παρακάτω ερωτήσεις, θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τι ακριβώς είναι το Life Coaching και πως λειτουργεί μια συνεδρία.

 • Γιατί να χρειαστώ βοήθεια;

  Κοινό όλων, είναι η επιθυμία ή ανάγκη για εσωτερικές αλλαγές. Οτιδήποτε θα μας έκανε πιο χαρούμενους και καλύτερα συγκροτημένους μπροστά στις προκλήσεις της καθημερινότητας.

  Ο προπονητής, μεθοδικά εστιάζει σε εσένα και το μέλλον σου, αναγνωρίζοντας τις διαθέσιμες επιλογές σου. Μέσω μιας στρατηγικής ζωής, η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει αφορά στην ταχύτερη επίτευξη στόχων, τον προσδιορισμό των ατομικών σου αναγκών, ελευθέρα από παραπλανητικά άγχη.

 • Γιατί να απευθυνθώ σε έναν Coach;

  Η βασική αρχή του life coaching δεν είναι άλλη από το ότι εσύ γνωρίζεις καλύτερα τι θέλεις και τι χρειάζεσαι. Αυτό δεν συνεπάγεται το ότι γνωρίζεις και το πώς να το πετύχεις.

  Οι συμβουλές φίλων και γνωστών, όσο θετικές και καλοπροαίρετες, δεν παύουν να εκφράζονται από την δική τους οπτική και εμπειρίες. Αυτό που μπορεί να είναι για αυτούς σημαντικό, ενδέχεται να μην είναι για εσένα τον ίδιο.

  Το coaching συγκροτεί και ενισχύει μεθοδικά -μέσω ασκήσεων και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης- τους στόχους σου, δημιουργώντας ένα καθαρά προσωπικό σχέδιο δράσης. Βοηθά στην γνωριμία με τον αληθινό σου εαυτό!

 • Σε τι θα με βοηθήσει το Life Coaching;

  To coaching είναι ένα εργαλείο που βοηθά για:

  • Μια πιο ολοκληρωμένη προσωπική και επαγγελματική ζωή
  • Εντοπισμό και κατανόηση των δυνατοτήτων και αδυναμιών μας
  • Δημιουργία πλάνου ενεργειών για την επίτευξη στόχων
  • Καθορισμό προτεραιοτήτων
  • Μείωση άγχους και ισχυροποίηση της αυτοπεποίθησης
  • Σταθερές και πιο ισορροπημένες σχέσεις
 • Είναι το Life Coaching μια «νέα μόδα»;

  Η «μόδα» του life coaching ξεκινά στα χρόνια του ‘80. Κατά τη δεκαετία των βίαιων και ξαφνικών απολύσεων τέλη ’90 -αποτέλεσμα των τεχνολογικών καινοτομιών που αντικατέστησαν την χειρωνακτική δουλειά- το life coaching ήρθε για να εμψυχώσει άνεργους και ανεξαρτήτους πλέον επαγγελματίες στην προσπάθεια τους για εύρεση εργασίας ή δημιουργία μικρών, νέων επιχειρήσεων. Ουσιαστικά δίδασκε το μόνο τρόπο επιτυχίας. Το κέρδος από την ενασχόληση με κάτι που πραγματικά σε ευχαριστεί και σε γεμίζει.

 • Life Coaching ή ψυχολογική υποστήριξη;

  Αν και οι δυο πρακτικές βασίζονται στη χρήση ερωτήσεων ως μέσο «εξερεύνησης» του εαυτού σου, το coaching επικεντρώνεται ελάχιστα στο παρελθόν σου και τα σχετικά με αυτό θέματα, αποφεύγοντας την αυστηρή κατηγοριοποίηση συναισθημάτων (π.χ. «έχω κατάθλιψη») που συχνά μπλοκάρουν τις διαδικασίες προσωπικής αλλαγής.

  Το coaching δεν ενδιαφέρεται λοιπόν για το πώς ένα «αρνητικό» παρελθόν επηρεάζει το παρόν με λόγους και δικαιολογίες, κοιτά αντίθετα μπροστά, στο μέλλον και τη σωστή διαχείριση των ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή. Αυτό βεβαίως που θα πρέπει να τονισθεί είναι ότι οι Coaches δεν αποτελούν υποκατάστατο των ειδικών Υγείας.

 • Πώς επιλέγω έναν Life Coach;

  Απαραίτητη προυπόθεση ο Coach να είναι πιστοποιημένος από κάποιο αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό φορέα.

  Η επιλογή ενός σωστού προπονητή γίνεται με κριτήριο τις γενικές του γνώσεις και ιδέες σε ένα ευρύ φάσμα της ζωής και των διαπροσωπικών σχέσεων. Σημαντικότερο όμως είναι να σε κάνει να νοιώθεις άνετα. Ξεκίνα με το να ζητήσεις μια πρώτη συνεδρία «γνωριμίας». Δεν θα πάρει πολύ μέχρι να αντιληφθείς το αν ο coach σου δίνει την προσοχή που ζητάς, αν σε ακούει χωρίς να κρίνει. Η αίσθησή σου μετά την αρχική συνάντηση θα πρέπει να είναι θετική. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, η σχέση σας θα αποδειχθεί άμεσα δυσλειτουργική, χωρίς τα αποτελέσματα που ζητάς.

 • Γιατί να επιλέξω τη My Best Life;

  Γιατί η διευθύντρια της εταιρείας My Best Life κ. Μπέστα Μοσχούλα, διακρίνεται για την αποτελεσματικότητά της. Το ότι βάζει στόχους και μπορεί να τους πετύχει, αποδεικνύεται από την εικοσαετή και πλέον παρουσία της στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Η πολυετής αυτή εμπειρία, συνέθεσε ένα πολύπλευρο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο, την ευρωστία και εύρυθμη πνευματική του υγεία. Η ίδια έμαθε να εξελίσσεται.

  Από την στάση της στη μάχη με τον καρκίνο, στα νέα ξεκινήματα και την τωρινή της επαγγελματική επιτυχία. Μαζί θα ανακαλύψετε σύντομα, πως όρια δεν υπάρχουν στην ανθρώπινη θέληση για αλλαγή! Η ιστορία της μπορεί να σας το αποδείξει.

 • Πόσος χρόνος απαιτείται γι αυτές τις αλλαγές;

  To life coaching δεν είναι παρά μια σχέση συνεργασίας που υποστηρίζει θετικά την προσπάθεια για επίτευξη στόχων και δημιουργία αλλαγών διαρκείας, στην προσωπική και επαγγελματική σου ζωή. Πόσος χρόνος απαιτείται για αυτές τις αλλαγές; Αυτό εξαρτάται από εσένα τον ίδιο! Το life coaching δε λειτουργεί μαγικά. Ένας coach δε θα λύσει όλα σου τα προβλήματα στιγμιαία.

  Όποιος επικαλείται αυτό, ή υπόσχεται να «φτιάξει» τη ζωή σου, δεν θα πρέπει να είναι άξιος της εμπιστοσύνης και φυσικά των χρημάτων σου. Ας το δούμε ρεαλιστικά! Τέτοιου είδους λύσεις, ακόμα και αν σε κάποιους φαντάζουν «ιδανικές», δεν υπάρχουν. Σ’ ένα κόσμο που κινείται τόσο γρήγορα, μόνο πρακτικά και ρεαλιστικά λόγια μπορούν να μας βοηθήσουν στις δύσκολες στιγμές, να μας εμψυχώσουν.

  Το αποτέλεσμα του life coaching ,η όποια αλλαγή, εξαρτάται από εσένα αποκλειστικά. Την προσπάθεια, στάση και αφοσίωση -το μερίδιό σου δηλαδή- σε μια σχέση διαρκούς αλληλεπίδρασης με τον coach. Το να «προσλάβεις» λοιπόν έναν προπονητή χωρίς εσύ ο ίδιος ουσιαστικά να προσπαθήσεις, είναι σαν να αγοράζεις ένα όργανο γυμναστικής που ποτέ δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις!

  Όπως και με την άσκηση, πολλοί θα επιθυμούσαν το «τελικό αποτέλεσμα» χωρίς όμως κόπο. Ένας coach καλείται να ενισχύσει τις προσπάθειές σου, αναδεικνύοντας τις ικανότητες σου με τον ίδιο τρόπο που ένας προπονητής καθοδηγεί έναν αθλητή. Ο coach θα δώσει αυτό το απαραίτητο «σπρώξιμο» στην υπευθυνότητα, την πίστη στον εαυτό σου και αυτογνωσία.

 • Πόσες συνεδρίες πρέπει να πραγματοποιήσω; Θα χρειαστεί να επιστρέψω μετά το τέλος των συνεδριών;

  Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Το που βρίσκεσαι, που και πόσο γρήγορα θέλεις να φτάσεις. Συχνά, μετά την επίτευξη των πρωταρχικών στόχων, οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν επιπρόσθετα θέματα ή άλυτα προβλήματα. Μπορεί να ακούγεται αντίθετο προς το συμφέρον του, αλλά η επιτυχία ενός coach κρίνεται από την μείωση -όσο πιο άμεσα- της εξάρτησης του πελάτη από αυτόν.

  Παρέχοντας του πλέον όλα τα απαραίτητα εφόδια και έλεγχο για την επίλυση πιθανών μελλοντικών θεμάτων μέσω των διαδικασιών που αφομοίωσε, οι μεγάλοι στόχοι διαιρούνται σε μικρότερους, καθημερινούς και πιο εφικτούς. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια της σχέσης με τον coach καθορίζεται κατόπιν συζήτησης αλλά αποτελεί μια καθαρά προσωπική απόφαση, όπως και το ενδεχόμενο νέων, συνεδριών επανεκτίμησης.

 • Πόσο κοστίζει;

  Το κόστος καθορίζεται ανάλογα με τον τύπο της μεθόδου (ατομική συνεδρία, business coaching, ομαδική συνεδρία, e-coaching). Παρέχονται ειδικές, μειωμένες τιμές σε εργαζόμενους υπηρεσιών υγείας, ανέργους και φοιτητές.

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του My Best Life.