Οι προσδοκίες στις σχέσεις που πληγώνουν

25 Nov

Οι προσδοκίες στις σχέσεις που πληγώνουν

By 

 

Πως θα ήταν άραγε αν ξυπνούσαμε ένα πρωί και κοιτούσαμε τον σύντροφό μας με διαφορετικα γυαλιά, με μία διαφορετική ματιά από αυτή που έχουμε συνηθίσει να τον κοιτάζουμε.;Απλά να τον κοιτούσαμε σαν μία μοναδική ξεχωριστή όντοτητα στον κόσμο, βλέποντας τον έτσι όπως πραγματικά είναι και όχι έτσι όπως θα θέλαμε να είναι ή φανταζόμαστε. Πόσο διαφορετική θα ήταν άραγε η μέρα μας και πόσο πιο διαφορετικά θα βιώναμε την κάθε σχέση αν παραμερίζαμε τις προσδοκίες που έχουμε από τους άλλους;

Αναλογιζόμενοι τι είναι αυτό που μας απογοητεύει συχνά στη ζωή μας, θα ανακαλύψουμε πως δεν είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι, αλλά αυτά που περιμένουμε από αυτούς, οι προσδοκίες που έχουμε και που θεωρούμε απαραίτητο να εκπληρωθούν. Αλλάζουμε σχέσεις συχνά και απογοητευόμαστε αφού πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να βρούμε τον κατάλληλο σύντροφο. Τι είναι όμως κατάλληλο και ποιός το ορίζει; Μήπως τελικά ζητάμε πολλά;

Απο μικροί μεγαλώνουμε σε ένα περιβάλλον όπου σε ιδανικές συνθήκες η μητέρα τρέχει να καλύψει την κάθε ανάγκη του παιδιού όταν κλαίει. Το μωρό δεν μένει ανικανοποίητο ποτέ. Μεγαλώντας, οι σχέσεις με τους ανθρώπους γίνονται κάπως έτσι. Ζητάμε κάτι, το θεωρούμε δεδομένο πως θα το έχουμε, και αν δεν το πάρουμε τελικά, μένουμε ανικανοποίητοι, απογοητευόμαστε και αποσυρόμαστε. Μήπως τελικά στη ζωή, τις σχέσεις μας και την επιτυχία αυτών την καθορίζουν οι υψηλές προσδοκίες που έχουμε από τους άλλους;

Πολλές φορές ασυνείδητα θέτουμε πολύ υψηλούς στόχους, λόγω του φόβου της δέσμευσης. Στόχοι, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι ανέφικτοι, όποτε είναι λογικό να διαψευθούν, κάτι που όταν γίνεται είναι σαν να επιβεβαιώνει τον εαυτό μας ότι πρέπει να μείνουμε μόνοι, να εγκαταλείψουμε την σχέση. Με αυτόν τον τρόπο βέβαια συνειδητοποιούμε πως σαμποτάρουμε την πιθανότητα για κάθε επιτυχημένη σχέση.

Κοιτώντας και από την άλλη όχθη, βλέπουμε τους ανθρώπους που έχουν πολύ χαμηλές προσδοκίες, όπου πάλι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Όταν κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας, είναι λογικό πως όταν βρίσκουμε κάτι πέρα από τις προσδοκίες μας, το αφήνουμε, καθώς δεν το θεωρούμε φυσιολογικό, δεν πιστεύουμε ότι μας αξίζει ούτε ότι είνια αληθινό. Και έτσι με αυτό τον τρόπο μόνοι μας προκαλούμε ην δυστυχία μας, αφού θεωρούμε πως δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τους άλλους, άρα πως δεν μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι.

Συνειδητοποιούμε, λοιπόν, πόσο άσχημο παιχνίδι παίζουν οι προσδοκίες εις βάρος του εαυτού μας και των σχέσεών μας. Σας προτρέπω να αφήσετε για μία μέρα όλες αυτές τις προσδοκίες που σας πληγώνουν. Τα προσωπικά μας φίλτρα με τα οποία κοιτάμε το αντικείμενο του πόθου μας είναι πολύ διαστρεβλωμένα. Κοιτάμε το άλλον σαν να λαχταρούμε να βρούμε όλα όσα θέλουμε, χωρίς να βλέπουμε αυτό που πραγματικά είναι, αυτό που μπορεί πραγματικά να μας δώσει.

Αν φανταστούμε τώρα πως κάτι ανάλογο συμβαίνει και στον σύντροφό μας, αφού και αυτός δεν θα μπορεί να βγάλει εύκολα τα δικά του γυαλιά με τα οποία μας κοιτάζει, τότε αντιλαμβανόμαστε πως είναι αδύνατον να υπάρξει μία υγιής, επιτυχημένη σχέση, όταν οι προσδοκίες του ενός ‘’βρίσκονται σε πολεμική μάχη’’ με τις προσδοκίες του άλλου.

Οι ερωτικές σχέσεις είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν χωρίς μία μικρή δόση προσδοκιών. Όλοι άλλωστε στη ζωή θέλουμε εκτός από το να δίνουμε, να λαμβάνουμε. Δεν θα ήταν όμως, πιο όμορφες οι σχέσεις, κάτι σαν ΄΄μικρά θαύματα΄΄, αν περιμέναμε από τον άλλον να μας δώσει ό, τι μπορεί, και αν αυτός τελικά μπορέσει κάτι παραπάνω από αυτό που πιστεύαμε, να το ευχαριστηθούμε περισσότερο σαν μία έκπληξη, σαν ένα δώρο που δεν περιμέναμε;

Οι προσδοκίες πληγώνουν, και ακόμα και αν ικανοποιηθούν ,καταστρέφουν πολλά από τα όνειρά μας.

Να θυμάσαι.....

 

Ό,τι και αν είναι αυτό που ψάχνεις, δεν θα έρθει ποτέ με την μορφή που το περιμένεις.

Κοίταξε για μία μέρα χωρίς τα προσωπικά σου ΄΄θέλω΄΄τον σύντροφό σου και θα δεις πως μόνο γι’αυτό που θα ανακαλύψεις, αξίζει να τον ξαναερωτευτείς, να ερωτευτείς έναν σούπερ ήρωα με τις δικές του δυνάμεις και αδυναμίες, έναν ήρωα αποκλειστικά δικό σου!

Read 920 times
Μοσχούλα Μπέστα Master NLP Life Coach

Μια γυναίκα που περνάει από την καθημερινότητα σε μία περιπέτεια. Πώς καταλήγει να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Βγαίνοντας νικήτρια από την μάχη με τον καρκίνο στα 34 και με την επιστροφή μου στα θρανία στα 38, η ιστορία μου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας. Είναι αυτή η θέληση για εξέλιξη που με διαφοροποιεί.

Website: mybestlife.gr

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του My Best Life.