Η συγχώρεση στη ζωή μας

25 Nov

Η συγχώρεση στη ζωή μας

By 

 

Η πράξη και η δύναμη της συγχώρεσης είναι μία πολύ μεγάλη αρετή. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δύσκολο να συγχωρήσουν, και ακόμη πιο δύσκολο να νιώσουν την συγχώρεση. Θεωρούμε πως όταν προβαίνουμε στην πράξη της συγχώρεσης, αυτό αφορά τους άλλους και όχι εμάς.

Πολλοί θεωρούν ότι η συγχώρεση γίνεται από σκληρούς και απαθείς ανθρώπους. Ο Μαχάτμα Γκάντι όμως υποστηρίζει: «Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν». Η συγνώμη είναι για δυνατούς, από ανθρώπους που αναζητούν την ευγνωμοσύνη στη ζωή τους. Γιατί πάντα η συγνώμη είναι το μονοπάτι που μας οδηγεί στην ευγνωμοσύνη. Ευγνωμοσύνη για την ζωή και για όσα έχουμε!

Είναι μία πράξη με πολλές ευεργετικές ιδιότητες τόσο στη σωματική όσο και στη ψυχική υγεία. Σίγουρα δεν αποτελεί μία κατάσταση λήθης. Συγχωρώ δεν σημαίνει απαραίτητα πως ξεχνώ. Χρειάζεται χρόνο για να ξεχάσουμε κάτι που μας πλήγωσε. Συγχωρώ σημαίνει κοιτάζω με τα μάτια στραμμένα προς το μέλλον, απελευθερώνομαι από το παρελθόν και οδεύω προς την αυτογνωσία.

Δύσκολα μπορεί να εξαλειφθεί ο εσωτερικός μας θυμός. Πιο δύσκολο, όμως είναι να συγχωρέσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Από εκεί ξεκινάνε όλα. Όταν αγαπήσουμε τον εαυτό μας θα αγαπήσουμε και τα λάθη μας, άρα θα κατανοήσουμε, θα συγχωρέσουμε και θα αγαπήσουμε και τα λάθη των άλλων. Είναι τόσο απλό!

Μην ξεχνάμε πως ό,τι και αν μας έχει κάνει κάποιος, το επιτρέψαμε εμείς να μας το κάνει. Η ηρεμία και η ησυχία που θα επέλθει μέσα σου με τη συγνώμη που θα πεις, θα σε εντυπωσιάσει. Είναι λυτρωτική η αποδοχή της συγνώμης!

Ας ξεφύγουμε από τον εγωκεντρισμό και από την μονόπλευρη ερμηνεία των πραγμάτων. Η συγχώρεση είναι εκδήλωση της βούλησης, δηλαδή της δύναμης να παίρνω αποφάσεις και να πειθαρχώ σε αξίες. Με την συγχώρεση θέτω όρια στον εαυτό μου και στους άλλους. Η αγάπη που συγχωρεί θεραπεύει τις καρδιές. Η αγάπη κολλάει τα σπασμένα κομμάτια της εμπιστοσύνης! Άνοιξε τη καρδιά σου και εμπιστεύσου ξανά το άτομο που έχεις δίπλα σου, είτε είναι φίλος είτε εχθρός.

Όλα τα προβλήματα στη ζωή τα αντιμετωπίζουμε με τη λύση τους. Ας αποφασίσουμε να παλέψουμε για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Τα λάθη είναι ανθρώπινα και η συγνώμη αρετή. Λόγω ημερών του Πάσχα και της Ανάστασης ας πλημμυρίσουμε τη ζωή μας με καλές πράξεις και χαμόγελο. Η συγχώρεση είναι η προετοιμασία για την Ανάσταση των ψυχών μας!!

Read 939 times
Μοσχούλα Μπέστα Master NLP Life Coach

Μια γυναίκα που περνάει από την καθημερινότητα σε μία περιπέτεια. Πώς καταλήγει να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Βγαίνοντας νικήτρια από την μάχη με τον καρκίνο στα 34 και με την επιστροφή μου στα θρανία στα 38, η ιστορία μου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας. Είναι αυτή η θέληση για εξέλιξη που με διαφοροποιεί.

Website: mybestlife.gr

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του My Best Life.