Η αποδοχή της διαφορετικότητας

25 Nov

Η αποδοχή της διαφορετικότητας

By 

 

Με τον όρο διαφορετικότητα, μας έρχεται κατευθείαν στον νου η πολιτισμική διαφορετικότητα, που πηγαίνει πάντα πακέτο με τον ρατσισμό. Ρατσισμός ως προς άτομα διαφορετικής καταγωγής, διαφορετικού χρώματος, διαφορετικής φυλής.

Τι συμβαίνει, όμως με τον ρατσισμό που υφίστανται τα τελευταία χρόνια άτομα με ‘’διαφορετική προσωπικότητα’’. Άτομα των οποίων τα χαρακτηριστικά αποκλείνουν από την πλειοψηφία ως φυσιολογικά και εντός των αποδεκτών ορίων. Σίγουρα το τι είναι φυσιολογικό, είναι άκρως υποκειμενικό. Πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε στη καθημερινότητά μας μ’αυτήν την διαφορετικότητα είτε αν χαρακτηρίζει εμάς, είτε αν χαρακτηρίζει τους άλλους.

Η έννοια του σεβασμού και της υψηλής αυτοεκτίμησης παίζει κεντρικό ρόλο. Όταν σεβόμαστε κάτι το οποίο είναι διαφορετικό από εμάς (π.χ. ένα ντροπαλό παιδί, παρόλο που εμείς έχουμε μία έντονη εξωστρεφή προσωπικότητα), αποδεικνύεται το επίπεδο του αυτοσεβασμού μας, της αυτογνωσίας μας, της πνευματικής και συναισθηματικής μας ωρίμανσης. Γιατί να συμπεριφερθούμε άσχημα σε κάποιον που δεν μας μοιάζει/ γιατί να κάνουμε σε κάποιον, αυτό που δεν θα θέλαμε να κάνει σε εμάς? Αν ο καθένας μπορούσε να καταλάβει και να αποδεχτεί πως ό,τι είναι σωστό για εμάς, δεν είναι απαραίτητα σωστό για όλους τους άλλους, ο κόσμος θα ήταν ένα πολύ ευτυχισμένο μέρος.

Η αποδοχή της διαφορετικότητας χτίζεται και αρχίζει να αναπτύσσεται στο άτομο από την παιδική του ηλικία και κυρίως μέσα από το οικογενειακό πλαίσιο. Επιπλέον, ο τρόπος που λειτουργεί το σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα συμβάλλει στην αναπαραγωγή της αποδοχής της διαφορετικότητας. Το σχολικό πλαίσιο άλλωστε είναι αυτό που καλλιεργεί το έδαφος για την εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών. Αυτό είναι που μπορεί και να το καταστρέψει συνάμα.

Στον φόβο συνηθίζουμε να απαντάμε με φόβο. Το διαφορετικό μας δημιουργεί μία αίσθηση φόβου, ανασφάλειας και είναι κάτι ανοίκειο για εμάς. Όταν κάτι ξεπερνάει τα προσωπικά μας όρια, προσπαθούμε να το φοβίσουμε για να μη δημιουργήσει σε μας τους ίδιους πρόβλημα. Μόνο με πραγματική θέληση και προσωπική ανάπτυξη θα καταφέρουμε να αναστείλουμε τον φόβο του φόβου. Είχε πει κάποτε ο Καζαντζάκης: ‘’Το να σκέφτεσαι με αποχρώσεις θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα και από τις δύο παρατάξεις, το ναι και το όχι είναι αυτές οι μόνες πιθανές και σταθερές απαντήσεις”.

Μην κρίνεις τον άνθρωπο με βάση το χρώμα. Ο ουρανός είναι όμορφος μετά από μία βροχή, μόνο όταν ξεπροβάλλει το ουράνιο τόξο! Μην καταδικάζεις τον κύκλο, αν δεν κολλάει δίπλα σε πολλά τρίγωνα. Είναι και αυτός ένα μοναδικό και ιδιαίτερο σχήμα! Μη στεναχωριέσαι που είσαι σγουρομάλλης σε ένα κόσμο γεμάτο ίσια μαλλιά! Μην μετουσιώνεις τις δικές σου τραυματικές εμπειρίες σε βίαιες πράξεις προς κάτι το διαφορετικό! Μη παραμένεις ούτε θύμα, ούτε θύτης, ούτε θεατής του διαφορετικού.

Όταν μιλάμε για ανθρώπους να θυμάσαι πως οι ταμπέλες δεν έχουν καμία θέση. Γιατί όλοι είμαστε άνθρωποι, με αισθήματα, ανάγκες και αδυναμίες. Όλοι συμπληρώνουμε με όμορφο και ιδιαίτερο τρόπο το παζλ αυτού του κόσμου. Να μισείς το ίδιο το μίσος και τον ρατσισμό. Όχι το άτομο. Ας αποδεχτούμε την διαφορετικότητα. Ας εξελιχθούμε μέσα από αυτήν. Μοιραστείτε τις ομοιότητες και επευφημίστε τις διαφορές. Όταν κατανοήσουμε ότι η δύναμη βρίσκεται στις διαφορές και όχι στις ομοιότητες, τότε θα μπορέσουμε να ζήσουμε μία ώριμη νοητικά και συναισθηματικά ζωή!

Μην είσαι θεατής ρατσιστικών επιθέσεων. Θυμήσου τι είχε πει ο Αϊνστάιν: ‘’Ο κόσμος είναι επικίνδυνο μέρος, όχι όμως εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που το βλέπουν να γίνεται και δεν κάνουν τίποτα γι’αυτό’’.

Read 769 times
Μοσχούλα Μπέστα Master NLP Life Coach

Μια γυναίκα που περνάει από την καθημερινότητα σε μία περιπέτεια. Πώς καταλήγει να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Βγαίνοντας νικήτρια από την μάχη με τον καρκίνο στα 34 και με την επιστροφή μου στα θρανία στα 38, η ιστορία μου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας. Είναι αυτή η θέληση για εξέλιξη που με διαφοροποιεί.

Website: mybestlife.gr

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του My Best Life.