Όταν το σώμα μας μιλάει

25 Nov

Όταν το σώμα μας μιλάει

By 

 

Ίσως έχει τύχει να ακούσουμε την εξής φράση:‘’Όσα δεν μπορεί να πει η ψυχή μας, τα λέει με δυνατή κραυγή το σώμα μας!’’ Πόσες φορές νιώσατε πόνο στην κοιλιά, στο στήθος, είχατε πονοκέφαλο ή αρρωστήσατε χωρίς να υπάρχει κάποια ιατρική αιτιολόγηση?

Αναρωτηθήκατε ποτέ που πάει όλη η ψυχική σας ενέργεια που δεν εκφράζεται και μένει καλά συγκαλλυμένη μέσα σας? Το σώμα έχει και αυτό φωνή και μάλιστα την πιο δυνατή που την εκφράζει με συμπτώματα, κυρίως σωματικά. Πολλές σοβαρές παθήσεις όπως ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες τονίζουν οι επιστήμονες ότι επηρεάζονται από την κακή ψυχολογική κατάσταση. Το άγχος και η κατάθλιψη έχουν την πρώτη θέση! Συνηθίζουμε αισθήματα όπως ο θυμός, η θλίψη, η αγανάκτηση να τα κρύβουμε πίσω από ένα χαμόγελο και να τα προσπερνάμε λόγω των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητάς μας. Που πηγαίνουν όμως όλα αυτά τα συναισθήματα και σε τι μετατρέπονται?

Κάποιες φορές δεν έχουμε καν την ευκαιρία να τα εκφράσουμε, ένω θέλουμε τόσο πολύ. Μας απαγορεύεται να τα εκφράσουμε. Άλλες πάλι φορές τα εκφράζουμε, αλλά δεν βρίσκουμε άμεση ανταπόκριση και κατανόηση. Έτσι, καταλήγουμε τον πόνο της ψυχής να τον μετατρέπουμε ασυνείδητα σε πόνο του σώματος. Όσα δεν βγαίνουν από τα χείλη μας συσσωρεύονται σαν μία καυτή λάβα που σκάει και δημιουργεί σωματικά συμπτώματα. Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αισθήματα άγχους και στρές μαζεύονται και εκδηλώνονται από την κοιλιά μας. Άλλα πάλι όπως μία ερωτική απογοήτευση μπορεί να εκδηλωθεί σε ακραίες μορφές με καρδιαγγειακά επεισόδια.

Ποιός ευθύνεται γι’αυτήν τη μη εκδήλωση των συναισθημάτων μας? Μεγαλώσαμε σε μία κοινωνία όπου απαγορεύοταν να εκφράζουμε ελεύερα τον θυμό μας και γενικώς τα αρνητικά συναισθήματα. Μάθαμε στα μικρά μας αγοράκια ότι δεν είναι καλό και σωστό οι άντρες να κλαίνε. Τα κορίτσια αντίσχτοιχα δεν πρέπει να νευριάζουν και να δείχνουν θυμωμένα, δεν ταιριάζει με την γυναικεία τους φύση. Δεν πρέπει κανείς μας να γελάει δυνατά σε περιστάσεις που ‘’δεν επιτρέπεται’’. Μεγαλώσαμε με την μάσκα του ‘’καλού παιδιού’’ που καταπνίγει τα πάντα μέσα του! Η αδυναμία, η θλίψη, το δυνατό γέλιο είναι ανάρμοστα και δεν μας κάνουν αποδεκτούς! Ποιος είναι αυτός όμως που ορίζει τι είναι αποδεκτό και τι όχι?

Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε όλα τα παραπάνω? Μήπως ήρθε επιτέλους η στιγμή να έρθουμε σε επαφή με το σώμα μας και με τα πιο βαθύτερα αισθήματα που κρύβονται σε αυτό? Λίγα λεπτά μόνο χρειάζεται για να αναλογιστούμε ποιο συναίσθημα κρύβεται πίσω από κάθε σωματικό μας σύμπτωμα. Ποιο γεγονός ή αιτία το προκάλεσε?Μήπως νίωθω τύψεις για κάτι και τιμωρώ τον εαυτό μου? Μήπως ήθελα να πώ κάτι και τελικά δεν το είπα,επειδή θεώρησα ότι κανένας δεν θα με καταλάβει?

Αν πραγματικά αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας και κατανοήσουμε την ιστορία μας, θα μπορέσουμε να έρθουμε σε πλήρη αρμονία και να ισορροπήσουμε το σώμα με την ψυχή μας! Η αυτογνωσία και η προσωπική εξερεύνηση του εαυτού μας με ή χωρίς την βοήθεια ειδικού είναι απαραίτητη και πολύτιμη! Εκφραστείτε ελεύθερα! Αγαπήστε την ψυχή και το σώμα σας για να σας αγαπήσουν αντίστοιχα και αυτά!

Read 624 times
Μοσχούλα Μπέστα Master NLP Life Coach

Μια γυναίκα που περνάει από την καθημερινότητα σε μία περιπέτεια. Πώς καταλήγει να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Βγαίνοντας νικήτρια από την μάχη με τον καρκίνο στα 34 και με την επιστροφή μου στα θρανία στα 38, η ιστορία μου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας. Είναι αυτή η θέληση για εξέλιξη που με διαφοροποιεί.

Website: mybestlife.gr

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του My Best Life.