Πάρε τη ζωή στα χέρια σου

25 Nov

Πάρε τη ζωή στα χέρια σου

By 

 

Καθημερινά ακούμε την φράση «πάρε τον έλεγχο της ζωής στα χέρια σου», «πίστεψε σε σένα», φράσεις που προέρχονται είτε από διάφορα βιβλία αυτοβελτίωσης είτε από τους κοντινούς μας ανθρώπους. Πώς όμως παίρνεις την ζωή στα χέρια σου? Πώς αυτή η τόσο ωραία ιδανική και ηρωική φράση γίνεται πράξη? Από που την πιάνουμε την ζωή άραγε? Και τι είναι η ζωή για να την πιάσουμε?

Όλα τα παραπάνω αποτελούν καίρια ερωτήματα που απασχολούν όλους μας. Το θέμα είναι να τα κατανοήσουμε και επιτέλους να τα απαντήσουμε παίρνοντας την ζωή στα χέρια μας. Έχουμε μάθει από μικρή ηλικία να πιστεύουμε στη δύναμη των εξωτερικών παραγόντων και να βασίζουμε εκεί την ευτυχία μας. Θέλει προσπάθεια να πιστέψουμε ότι τελικά η ευτυχία είναι κάτι εσωτερικό που προέρχεται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Το λάθος μας ξεκινάει από την στιγμή που αρχίζουμε να στηριζόμαστε στους άλλους και όχι στον ίδιο μας τον εαυτό. Πιστεύουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα, μένουμε αδρανείς παρατηρητές, περιμένοντας να γίνει καλύτερη από μόνη της η καθημερινότητά μας.

Η ζωή μας όμως και η προσωπική μας ευημερία και ευτυχία δεν μπορεί να μπαίνει σε αναμονή! Όπως άλλωστε έχει πει και μία Αμερικανίδα συγγραφέας ‘’Όταν παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου συμβαίνει κάτι φοβερό- δεν έχεις κανέναν να ρίξεις το φταίξιμο’’. Πραγματικά δεν είναι μαγικό αυτό? Για ό,τι μας συμβαίνει υπαίτιοι είμαστε εμείς, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό. Η επίρριψη ευθυνών παύει να υφίσταται και ο εαυτός μας είναι πλέον αποκλειστικά προσωπική μας υπόθεση!

Πώς μπορούμε, όμως να το καταφέρουμε αυτό? Αρχικά, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να ακολουθήσουμε και ως μότο στην ζωή μας ότι ‘’Οι επιτυχημένοι άνθρωποι τολμούν να αλλάξουν την ζωή τους, ενώ οι αποτυχημένοι παραιτούνται από κάθε προσπάθεια.’’

Ποια σημαντικά βήματα πρέπει να ακολουθήσουμε?

  • επαναπροσδιορισμός του νοήματος της ζωής, αλλά και της μέχρι τώρα πορείας μας
  • να ασχοληθούμε με την χαμηλή αυτοπεποίθησή μας και να μετακινηθούμε από την θέση του χαμένου στην θέση του νικητή
  • να μη φοβόμαστε την αλλαγή
  • να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα και εμπειρίες με την αναμονή μίας ευχάριστης έκπληξης
  • να θέτουμε σαφείς, σταθερούς, ρεαλιστικούς στόχους για το μέλλον
  • να βάλουμε προτεραιότητες στην ζωή μας
  • να διαχωρίσουμε τα πρέπει από τα θέλω μας, να πράττουμε με βάση τα θέλω μας και όχι με βάση τα στερεότυπα που κουβαλάνε αυτά τα ‘’καταραμένα πρέπει’’
  • να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους, να εκφράζουμε ελεύθερα τα συναισθήματά μας και να βρούμε έναν βαθύτερο τρόπο επικοινωνίας.
Ο καθένας μας μπορεί να βρεί τον τρόπο που του ταιριάζει για να πάρει τον έλεγχο της ζωής στα χέρια του. Το θέμα είναι η πραγματική θέληση του καθενός, η πραγματική προσπάθεια και τόλμη. Η ζωή είναι πιο όμορφη όταν αρχίσουμε και παίρνουμε ρίσκα. Και επιτέλους όταν λέμε αλλαγή, ας γίνει κατανοητό ότι αναφερόμαστε στην προσωπική αλλαγή του καθενός. Σταμάτα να προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους. Δεν λειτουργεί. Το πρόβλημα της ζωής σου δεν είναι αυτοί! Το πρόβλημα και η λύση είσαι εσύ!
Τέλος, πριν προβείς στην διαδικασία της αλλαγής, να θυμάσαι να χαμογελάς. Να βρίσκεις έναν λόγο κάθε μέρα για να χαμογελάς. Χάρισε το φωτεινό σου χαμόγελο στον κόσμο ό,τι και αν συμβεί. Η ζωή θα σου το ανταποδώσει πίσω!
Read 635 times
Μοσχούλα Μπέστα Master NLP Life Coach

Μια γυναίκα που περνάει από την καθημερινότητα σε μία περιπέτεια. Πώς καταλήγει να είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας. Βγαίνοντας νικήτρια από την μάχη με τον καρκίνο στα 34 και με την επιστροφή μου στα θρανία στα 38, η ιστορία μου θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ένα παράδειγμα πίστης στις δυνατότητες του εαυτού μας. Είναι αυτή η θέληση για εξέλιξη που με διαφοροποιεί.

Website: mybestlife.gr

Επικοινωνία

Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του My Best Life.